• This forum contains old posts that have been closed. New threads and replies may not be made here. Please navigate to the relevant forum to create a new thread or post a reply.
  • Welcome to Tamil Brahmins forums.

    You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our Free Brahmin Community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

    If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

How who and when sambhar was invented ...believe it or not

Status
Not open for further replies.

kunjuppu

Active member
kashyapan is a 80 years marxist CPI(M). that he is a tambram is a non issue as his primary obeisance is to karl marx.

but even for a deny-er the caste ridden country would not leave him alone...and here is an interesting blog of his..listing how sambhar was invented....originally a tamil/maratha dish, concoted bya thanjavur mahratta...

"சாம்பாஜி"யை "சாம்பார்l

an excerpt...

அரசர் ஷாஜி மராட்டிய 'தால் " ,புளி, காய்நத மிளகாய் மூன்றையும் சேர்த்து ஒரு புதிய குழம்பினத் தயார் செய்தார்! புதிய பண்டம் செய்தால் அதற்கு பெயர் வைப்பது அவருடைய வழக்கம்!

சிவாஜியின்மகன் "சாம்பாஜி" யின் மீது மிகுந்த மதிப்புக்கொண்ட அவர் அந்த புதிய குழம்பிற்கு "சாம்பாஜி " என்று பெயர் வைத்தார்!

தமிழ் நாட்டில் ஒரு பழக்கமுண்டு ! ராமன் என்றால் மனிதன்! ராமர் என்றால் கடவுள்! கிருஷ்ணன் என்றால் மனிதன்! கிருஷ்ணர் என்றால் கடவுள் தங்கள் மரியாதைக்கு உரியவர் என்றால் "ர் " விகுதி போட்டு அழைப்பர்கள் !

"சாம்பாஜி"யை "சாம்பார் " என்று சொல்ல ஆரம்பித்தார்கள்! :)
 
Last edited:
Sambar (dish) - Wikipedia, the free encyclopedia
The origins of this dish are uncertain, although legend has that it originated in the kitchen of Thanjavur Marathas ruler Shahuji during the 18th century from the South Indian state of Tamil Nadu. It is believed that Shahji had a liking for a dish called amti which had kokum as one of its main ingredients. In one particular season, the kokum, which was imported from the Maratha homeland, ran out of supply, and someone suggested to him that the locals used tamarind pulp for sourness. Shahji experimented with the pigeon peas, vegetables, spices and the tamarind pulp and served his coterie and his cousin. The court liked the dish and named it sambhar after the guest of the day, Sambhaji, second emperor of the Maratha Empire.


We Tamil could not even invent our own dish!!!!!!!! It had to be an Aryan Import!!!!!
I wish I had never found this, shame on all those Dravidians, if not for the Northerners they could not even survive.
 
...."சாம்பாஜி"யை "சாம்பார் " என்று சொல்ல ஆரம்பித்தார்கள்!
This has the hallmark of a hoax written all over, but then why not, it is all in fun, right :)
 
..... "சாம்பாஜி"யை "சாம்பார் " என்று சொல்ல ஆரம்பித்தார்கள்! :)
போகிற போக்கைப் பார்த்தால், பஜ்ஜியும் சொஜ்ஜியும் கூட 'பஜ்ஜிர்', 'சொஜ்ஜிர்' என்று தமிழாக்கம் செய்யப்படுமோ? :pound:

ஆமாம்... பஜ்ஜி - சொஜ்ஜியைக் கண்டுபிடித்தவர் யாரோ? :spy:

 
[FONT=tahoma,sans-serif]யாராவது சாப்பாட்டு ராமன் கல்யாண மாப்பிள்ளையாக இருக்கலாம் [/FONT]
 
போகிற போக்கைப் பார்த்தால், பஜ்ஜியும் சொஜ்ஜியும் கூட 'பஜ்ஜிர்', 'சொஜ்ஜிர்' என்று தமிழாக்கம் செய்யப்படுமோ? :pound:

ஆமாம்... பஜ்ஜி - சொஜ்ஜியைக் கண்டுபிடித்தவர் யாரோ? :spy:


யார் கண்டுபிடித்தால் நமக்கென்ன...!!...நதி மூலம் ரிஷி மூலம் மாதிரி...!! ..நமக்கு வேண்டியது சர்க்கரை போட்ட

சொஜ்ஜியும்..உப்பு போட்ட பஜ்ஜியும்தான்....மாத்தி போட்டால் என்ன ஆகும்..?





tvk
 
ok, all those who think, otherwise than the OP, please do your own research, and come up with some other findings please. instead of point blank mocking what is presented here.

it looks logical and possible to me. btw mrs K's grew up in karnataka, and amti is a favourite dish in their household. take sugar out of amti, and put puli and paruppu, and you have something close to sambhar. i think.
 
All said and done, the Tamilians are the best for Sambar. It is a well know fact.

The Kannadigas of Karnataka use a powder for Bisibele bath and that powder is similar to yet no match for the Sambar powder prepared by Tamilians. Even MTR, a house that makes kitchen powder items, besides their product 'Sambar Powder', have a separate product called 'Tamil Nadu Special Sambar Powder' which sells hot than their Bisibele bath powder.

The Kannadigas of North Karnataka and Coastal areas add a little jaggery for the Sambar powder that gives a sweet tinge.
 
ok, all those who think, otherwise than the OP, please do your own research, and come up with some other findings please. instead of point blank mocking what is presented here.

it looks logical and possible to me. btw mrs K's grew up in karnataka, and amti is a favourite dish in their household. take sugar out of amti, and put puli and paruppu, and you have something close to sambhar. i think.

To dismiss an idea, just because you do agree with it is not right.
I agree with Mr. K.
 
I just think uncle sam might have something to do with it perhaps ?

Sam at the bar = Sambar! So the origin is...USA.

Fun only intended.
 
It is like saying Tamilians did not know anything. Does anybody know what Tamilians did with "pulli" before the advent of Sambhaji. They might even go to say that Marathas planted Tamarind Trees in Tamilnadu. By the way Kokum is used in place of tamarind in Maharashtra though the later is also available. Kokum is also used as summer drink which beats "piththam". I think we need a lot of it. Or the ******* do not want to give any credit to themselves,Tamils. Maybe the OP is mischievous. Why it could not be that Sambhaji learnt it from us and christened it after himself? The word "Sambhaar" could have come from the word "sambaaram". Already Marathis and all NIs drink saambhar as we drink Rasam/Paanipuri. When they come to know of this "planted" culinary history they might ask for more Saambhaar(ji-because they revere Shivaji and his descendants). Many people will sometimes prove that MK has been right about us!
 
Last edited:
.......... The word "Sambhaar" could have come from the word "sambaaram".......
SambAram is made from curd / buttermilk!

Here is the recipe:

தயிர் - 1 கப் அல்லது கடைந்த மோர் - 2 கப்

பச்சை மிளகாய் - 1

கறிவேப்பிலை - 1 கொத்து

பெருங்காயம் - 1 பின்ச்

இஞ்சி - 1 சின்ன
த் துண்டு

மல்லி இலை - 1 மேசைக்கரண்டி

உப்பு - தேவையான அளவு

தயிரை நன்றாக அடித்து 1 1/2 கப் தண்ணீர் சேர்க்கவும். மோராக இருந்தால் 1/2 கப் தண்ணீர் சேர்க்கவும்.

இஞ்சி, பச்சை மிளகாய், கறிவேப்பிலையை கரகரப்பாக இடித்து மோரோடு கலக்கவும். உப்பு, பெருங்காயம்,

மல்லி இலை சேர்த்து கலக்கவும்.
சம்பாரம் ரெடி. :thumb:

Source:
சம்பாரம்
 
SambAram is made from curd / buttermilk!

Here is the recipe:

தயிர் - 1 கப் அல்லது கடைந்த மோர் - 2 கப்

பச்சை மிளகாய் - 1

கறிவேப்பிலை - 1 கொத்து

பெருங்காயம் - 1 பின்ச்

இஞ்சி - 1 சின்ன
த் துண்டு

மல்லி இலை - 1 மேசைக்கரண்டி

உப்பு - தேவையான அளவு

தயிரை நன்றாக அடித்து 1 1/2 கப் தண்ணீர் சேர்க்கவும். மோராக இருந்தால் 1/2 கப் தண்ணீர் சேர்க்கவும்.

இஞ்சி, பச்சை மிளகாய், கறிவேப்பிலையை கரகரப்பாக இடித்து மோரோடு கலக்கவும். உப்பு, பெருங்காயம்,

மல்லி இலை சேர்த்து கலக்கவும்.
சம்பாரம் ரெடி. :thumb:

Source:
சம்பாரம்
6

This post deserved a "like" at least for what sambhAram is and how to prepare it.

Really a refreshing matter of fact post, after idle speculations elsewhere.
 

Dear Narayanan Sir,

KLBs make sambAram (pronounced as chambAram by them) during summer as a refreshing drink. Years back, my 4 year old

nephew settled in Kerala told his mom after visiting a relative's house, 'andha mAmi chambAram chAdhamthA(n) thandhA!

enakkup pasikkaRathu!'. He likes thick curd a lot! :D

Amul masti is my sister in law's favorite drink. Now Avin also has launched masala buttermilk. But I like the home made drink! :thumb:

amul-amul-masti-spiced-buttermilk-1-ltr.PNG


aavin.jpg
 

News about Avin masala buttermilk:

The buttermilk has a shelf life of 120 days and costs just Rs. 10


You can now carry Aavin’s masala buttermilk to school, college or even while on tour. The Tamil Nadu Cooperative Milk

Producers Federation, popularly known as Aavin, on Monday, launched masala buttermilk in 200 ml tetrapacks priced at

Rs. 10 each with a shelf life of 120 days.


The masala buttermilk — spiced with ginger, coriander leaves, curry leaves and mint leaves and having just the right amount

of salt — was until now, available only in polythene sachets and had to be consumed in a day.

b-milk.jpg



Source:Aavin's masala buttermilk now comes in tetrapack
 
sambaram, in any pattar household, is also a summer thirstquencher.

often there is a sombre need for it, atleast in years gone by. most of the household, like ours, when we had guests or occassions like thevasam, would serve the curds for the vathiars or the guests.

the women of the household, took what is left over, which was next to nil, and made sambaram and used it in lieu of buttermilk/curd rice.

we have had then quite some times when we grew up.

as a rule, sambaram was watered down buttermilk, with a pinch of salt and other stuff that raji mentioned, though not always so elaborate. poverty and want have various shades and flavour..and sambaram was one of its colours.
 
SambAram is made from curd / buttermilk!

Here is the recipe:

தயிர் - 1 கப் அல்லது கடைந்த மோர் - 2 கப்

பச்சை மிளகாய் - 1

கறிவேப்பிலை - 1 கொத்து

பெருங்காயம் - 1 பின்ச்

இஞ்சி - 1 சின்ன
த் துண்டு

மல்லி இலை - 1 மேசைக்கரண்டி

உப்பு - தேவையான அளவு

தயிரை நன்றாக அடித்து 1 1/2 கப் தண்ணீர் சேர்க்கவும். மோராக இருந்தால் 1/2 கப் தண்ணீர் சேர்க்கவும்.

இஞ்சி, பச்சை மிளகாய், கறிவேப்பிலையை கரகரப்பாக இடித்து மோரோடு கலக்கவும். உப்பு, பெருங்காயம்,

மல்லி இலை சேர்த்து கலக்கவும்.
சம்பாரம் ரெடி. :thumb:

Source:
சம்பாரம்

Never knew this had a name, as it was a common item in our household. We use only "Neer Mor" and "Ma inji". We rub the curry leaves and the chilli with the salt before mixing with "mor".
 
........ We rub the curry leaves and the chilli with the salt before mixing with "mor".
Once Ram's friend's son visited us and needed just buttermilk, as it was summer agni nakshathram period. I did the 'rubbing of

green chilli + curry leaves with salt' and mixed with mOr. That guy almost screamed, with tears flooding his eyes, as he never

expected that much 'kAram' in mOr! He told me that he has never tasted anything like that before! He was a North Indian. :D
 
SAMBARசாம்பார்

I do not know when it was invented but according to me Sambar சாம்பார் is of Tamil origin.
The word Sambar - சாம்பார் is from Tamil word Sambaram -சம்பாரம் meaning spicy condiments. சம்பாரங்கூட்டு-தல் and சம்பாரப்பொடி means curry powder. சம்பாரப்புளி- "Sambarappuli" means Tamarind mixed with condiments -கூட்டுவர்க்கம் சேர்த்த புளி. Samba-satham சம்பாசாதம் is prepared along with Venpongal வெண்பொங்கல் in the Siva Temples for sacred offering to the deities. Samba-satham சம்பாசாதம் is prepared with pepper mix சம்பாரம் otherwise known as மிளகு அன்னம். In Malabar region spiced buttermilk is known as Sambaram சம்பாரம்.

Brahmanyan,
Bangalore
 
SAMBARசாம்பார்

I do not know when it was invented but according to me Sambar சாம்பார் is of Tamil origin.
The word Sambar - சாம்பார் is from Tamil word Sambaram -சம்பாரம் meaning spicy condiments. சம்பாரங்கூட்டு-தல் and சம்பாரப்பொடி means curry powder. சம்பாரப்புளி- "Sambarappuli" means Tamarind mixed with condiments -கூட்டுவர்க்கம் சேர்த்த புளி. Samba-satham சம்பாசாதம் is prepared along with Venpongal வெண்பொங்கல் in the Siva Temples for sacred offering to the deities. Samba-satham சம்பாசாதம் is prepared with pepper mix சம்பாரம் otherwise known as மிளகு அன்னம். In Malabar region spiced buttermilk is known as Sambaram சம்பாரம்.

Brahmanyan,
Bangalore

the master has spoken. and that is what i will believe from now on :) sambhar is as tamil as kamba ramayanam, thirukkural and kapali temple :)
 
SAMBARசாம்பார்

I do not know when it was invented but according to me Sambar சாம்பார் is of Tamil origin.
The word Sambar - சாம்பார் is from Tamil word Sambaram -சம்பாரம் meaning spicy condiments. சம்பாரங்கூட்டு-தல் and சம்பாரப்பொடி means curry powder. சம்பாரப்புளி- "Sambarappuli" means Tamarind mixed with condiments -கூட்டுவர்க்கம் சேர்த்த புளி. Samba-satham சம்பாசாதம் is prepared along with Venpongal வெண்பொங்கல் in the Siva Temples for sacred offering to the deities. Samba-satham சம்பாசாதம் is prepared with pepper mix சம்பாரம் otherwise known as மிளகு அன்னம். In Malabar region spiced buttermilk is known as Sambaram சம்பாரம்.

Brahmanyan,
Bangalore

Now the wiki leaks article that is a slur on Tamils needs to be amended.....Suggest somebody who has dealt with wiki leaks earlier take it up
 
Now the wiki leaks article that is a slur on Tamils needs to be amended.....Suggest somebody who has dealt with wiki leaks earlier take it up

go change it. wiki is editable by anyone. i dont consider it a slur, as much a joke maybe?

you can paste brahmanyan's post, and give him due acknowledgement, provided he has no objection. brahmanyan?
 
Status
Not open for further replies.

Latest ads

Back
Top